Jak připravit matcha čaj: Průvodce pro dokonalý šálek
Matcha čaj se stal fenoménem nejen v Japonsku, odkud pochází, ale i po celém světě. Tento jemný zelený prášek, vyrobený z mletých čajových lístků, je oblíbený pro svou intenzivní chuť, krásnou barvu a zdravotní benefity. Příprava matcha čaje však není jen o zalití prášku vodou – je to rituál, který vyžaduje správnou techniku a trochu cviku. V tomto článku vás provedeme krok za krokem, jak připravit matcha čaj doma, ať už jste začátečník, nebo chcete své dovednosti zdokonalit.
Co je matcha a proč je speciální?
Matcha se liší od běžného zeleného čaje tím, že konzumujete celý čajový list ve formě prášku. Díky tomu má vyšší obsah antioxidantů, zejména katechinů, a poskytuje delší a jemnější přísun energie díky kombinaci kofeinu a L-theaninu. Tradičně se matcha připravuje v japonském čajovém obřadu, kde hraje roli nejen chuť, ale i estetika a klid mysli. Dnes si ji můžete vychutnat i v pohodlí domova – stačí znát správný postup.
(Matcha zelený čaj)
Co budete potřebovat?
K přípravě matcha čaje budete potřebovat několik základních pomůcek:
- Matcha prášek – Ideálně ceremoniální kvality pro nejlepší chuť, ale kuchyňská kvalita je vhodná na latté nebo pečení. Matchu si můžete pořídit zde.
- Čawan – Tradiční keramická miska, i když postačí i širší hrnek.
- Časen – Bambusová metlička na šlehání matcha.
- Čašak – Bambusová lžička na dávkování (alternativně běžná čajová lžička).
- Horkou vodu – Ne vařící, ideálně 70–80 °C.
- Sítko – Na prosévání prášku, aby se zabránilo hrudkám (volitelné, ale doporučené).
Krok za krokem: Tradiční příprava matcha
- Předehřejte misku a metličku
Nalijte do čawanu trochu horké vody a nechte ji chvíli ohřát. Tím se miska předehřeje a metlička změkne, což usnadní šlehání. Poté vodu vylijte a misku osušte.
- Prosejte matcha prášek
Pomocí sítka prosejte 1–2 čašaku (přibližně 1–2 g nebo ½–1 čajovou lžičku) matcha prášku do misky. Tento krok zajistí hladkou konzistenci bez hrudek.
- Přidejte vodu
Nalijte 60–80 ml horké vody (70–80 °C). Příliš horká voda (nad 85 °C) může zničit jemné chutě a antioxidanty, takže nechte vodu po varu chvíli vychladnout.
- Šlehejte matchu
Vezměte časen a rychlými pohyby ve tvaru písmene „W“ nebo „M“ šlehejte matchu asi 15–30 sekund. Cílem je vytvořit jemnou pěnu na povrchu. Nešlehejte krouživými pohyby, aby se pěna nerozpadla. Pro slabší „usucha“ použijte více vody, pro silnější „koicha“ méně vody a více prášku.
- Vychutnejte si
Jakmile je matcha našlehaná, můžete ji ihned pít přímo z misky. Tradičně se matcha neochucuje, ale pokud preferujete sladší chuť, můžete přidat kapku medu.
Tipy pro moderní varianty
Pokud chcete matcha čaj přizpůsobit svému vkusu, zkuste tyto oblíbené úpravy:
- Matcha latté – Připravte matcha s menším množstvím vody (asi 50 ml) a dolijte teplým napěněným mlékem (např. mandlovým nebo ovesným).
- Ledová matcha – Našlehejte matcha se studenou vodou a přidejte led.
- Smoothie – Smíchejte matcha s ovocem a jogurtem v mixéru pro osvěžující nápoj.
-
- Výběr možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
75,00 Kč – 250,00 Kč -
- Výběr možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
79,00 Kč – 120,00 Kč -
- Výběr možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
210,00 Kč – 339,00 Kč -
- Výběr možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
79,00 Kč – 254,00 Kč -
- Výběr možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
65,00 Kč – 99,00 Kč